Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Overzicht soorten spouwmuurisolatie

De spouwmuur na-isoleren heeft veel voordelen. Het verlaagt je energiefactuur, het verhoogt je wooncomfort en is vriendelijk voor het milieu. Welke soorten spouwmuurisolatie er zijn en welke het meest geschikt zijn voor jouw project, lees je hier.

Spouwmuurisolatie plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan voor spouwmuurisolatie.

 

Soorten spouwmuurisolatie

Voor de na-isolatie van spouwmuren zijn verschillende materialen geschikt. Bovendien bestaat isolatiemateriaal in de vorm van korrels, vlokken en schuim. Welke voor jouw spouwmuur de eerste keuze is, hangt af van de omstandigheden, je budget en je eigen voorkeur. De mate van isolatie van elk materiaalsoort is natuurlijk een belangrijke factor. Deze waarde wordt aangegeven in lambda; hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert.

De werkwijze voor de isolatie is in alle gevallen min of meer hetzelfde. In de buitenmuur worden gaten geboord in de voegen, helemaal tot in de spouw. Eventuele openingen moeten beschermd worden, zodat ze niet verstopt raken met het isolatiemateriaal. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal via de gaten in de spouw gespoten of geblazen. De boorgaten worden vervolgens weer netjes afgedicht.

 

spouwmuurisolatie

 

Korrels

De spouw kan worden opgevuld met verschillende soorten korrels.

  • PS-parels; dit zijn korrels van geëxpandeerd polystyreen. Ze worden tegelijk met een bindmiddel in de spouwmuur geblazen. Na uitharding is een opeengepakte massa ontstaan met stilstaande lucht.
  • Perlietkorrels; korrels op basis van vulkanisch gesteente die zowel van bovenaf in de spouw worden gestort als via de boorgaten worden ingeblazen.
  • PS-parels met grafiet; met graniet en koolstof verrijkt, waterafstotend polystyreen.
  • Geëxpandeerde glaskorrels.

Lees meer over spouwmuurisolatie parels.

 

Vlokken

Er zijn twee soorten vlokken die in de spouw kunnen worden geblazen; rotswol en glaswol. Ook hier wordt een bindmiddel ingeblazen zodat er een dicht pakket met stilstaande lucht ontstaat.

 

Schuim

Schuim wordt in vloeibare vorm in de spouw geïnjecteerd. Hiervoor kan men PUR gebruiken of UF-schuim. PUR-schuim wordt in de muur geïnjecteerd met een blaasmiddel. Het schuim zet zich vervolgens uit en wordt hard. UF-schuim is op basis van ureumformaldehydehars dat tegelijk met een harder in de spouw wordt geïnjecteerd. Doordat de hars zich mengt met lucht ontstaat er schuim.

 

Organische materialen

Behalve bovengenoemde materialen in korrel-, vlok-, of schuimvorm, kan je ook nog kiezen voor organisch isolatiemateriaal. Denk daarbij aan kurk, wol, zaagmeel, houtschilfers, pluimen of papiersnippers. De manier van inbrengen is ook hier weer ongeveer hetzelfde.

 

Je spouwmuur laten isoleren met één van deze isolatiematerialen? Via onze online offerteservice kan je gratis en geheel vrijblijvend prijsoffertes op maat ontvangen van verschillende vakmannen in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

soorten spouwmuurisolatie

 

Hoe kies je de ideale isolatiesoort?

Welk materiaal de voorkeur heeft, kan de aannemer met je bespreken, maar al deze materialen hebben ongeveer dezelfde voordelen;

  • relatief goedkoop (tussen de € 15,- en de € 30,- per vierkante meter, ex. btw)
  • snelle uitvoering, zonder veel rommel,
  • onmiddellijk resultaat qua energiebesparing
  • geen ruimteverlies

De nadelen zijn dat door de beperkte ruimte van de spouw ook de isolatiedikte beperkt is. Isolatie aan de buitenkant kan dikker worden aangebracht. Bovendien is spouwmuurisolatie niet in alle woningen mogelijk; óf er is geen spouwmuur, óf deze is niet geschikt.

 

De spouw

De spouw moet uiteraard wel geschikt zijn voor na-isolatie. Een aannemer zal dat altijd eerst controleren. Zo’n controle is in de vorm van een ‘kijkoperatie’ met een kleine camera waarbij wordt gekeken of de spouw minstens 5 centimeter breed is, of er geen puin of vuil in de spouw zit, of het voegwerk in goede staat is en wat voor afwerking er is gebruikt (i.v.m. de dampdoorlatendheid).

 

ATG-label

Om in aanmerking te komen voor een isolatiepremie, moet je een erkende aannemer in de arm nemen die de isolatie aan zal brengen. Deze beschikt over een certificaat, het ATG-label, waardoor je de garantie hebt dat deze aannemer werkt volgens de richtlijnen van de Vlaamse overheid.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een ervaren vakman gespecialiseerd in spouwmuurisolatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen