Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Houtskeletbouw isoleren

Houtskeletbouw is een populaire bouwtechniek waarmee muren, vloeren, daken op een snelle en sterke wijze opgebouwd kunnen worden. Deze bouwmethode is ook ecologisch verantwoord en zorgt voor een energiezuinige woning en comfortabel leefklimaat. Hoe je een nieuwbouw of bestaande houtskeletbouw kan isoleren ontdek je in dit arikel.

Snel naar: isolatie mogelijkhedenopbouw houtskelet – offertes aanvragen

 

 

Hoe isoleer je een houtskeletbouw?

Bij houtskeletbouw bestaat de hele woning uit een houten geraamte. Om energiezuinigheid en comfort te garanderen is het belangrijk dat dit geraamte opgevuld wordt met isolatie. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Vloer houtskeletbouw isoleren

Hierbij wordt de ruimte tussen de houten balken van de vloer opgevuld. Er kan gebruik gemaakt worden van verschillende isolatiematerialen zoals minerale wol platen, PIR-platen, EPS-platen, … om de begane vloer, verdiepingsvloer of zoldervloer te isoleren. 3 mogelijkheden dus:

houtskelet vloer isoleren

  • Begane vloer isoleren: dit wordt vooral om thermische redenen toegepast. Een eventueel dampscherm komt steeds aan de warme zijde van de vloer (in dit geval dus de bovenzijde). Dat is belangrijk om te voorkomen dat warme lucht condenseert aan de koude zijde en daar vochtproblemen veroorzaakt.
  • Verdiepingsvloer isoleren: dit wordt vooral toegepast om het geluid te reduceren. Een houten balkenvloer is op zich namelijk weinig geluidsisolerend. Afhankelijk van de situatie kan je ook kiezen voor een combinatie van isolatie tussen de balken met een zwevende vloeropbouw boven de balken.
  • Zoldervloer isoleren: wordt de zolder gebruikt als bewoonbare ruimte, dan zal het dak thermisch geïsoleerd zijn en zal het isoleren van de zoldervloer vooral bedoeld zijn om geluid te reduceren. Voor een onbewoonde en onverwarmde zolder heeft de isolatie van de zoldervloer vooral thermische doeleinden. Het dampscherm komt opnieuw aan de warme zijde van de vloer (in dit geval dus de onderzijde).

Advies van gespecialiseerde isolatiespecialisten met een bijhorende vrijblijvende offerte kan je ontvangen via onze online offerteservice.

 

2. Dak houtskeletbouw isoleren

Voor dakisolatie bij houtskeletbouw wordt meestal gebruik gemaakt van dekens in minerale wol (vb. steenwol of glaswol). Deze bieden een goede thermische en akoestische isolatie en kunnen door hun flexibele vorm makkelijk tussen de dakspanten geklemd worden. Ook inblaaswol is erg populair bij houtskeletbouw wanneer ruimtes reeds in gebruik zijn of de constructie moeilijk bereikbaar is. Prijzen en voorstellen op maat van jouw dak kan je hier aanvragen.

 

Belangrijke aandachtspunten:

om het dak op deze manier langs binnen te kunnen isoleren, moet er een onderdak aanwezig zijn. Dat is nodig om het isolatiemateriaal te beschermen tegen weersinvloeden van buitenaf. Het is eveneens belangrijk om de isolatielaag aan de binnenkant van het dak af te werken met een dampscherm. Deze dampdichte folie beschermt het isolatiemateriaal tegen vocht van binnenuit. Bovenop dat dampscherm kan dan een afwerkingslaag in bijvoorbeeld gyprocplaten geplaatst worden.

 

 

3. Gevel houtskeletbouw isoleren

Bij houtskeletbouw wordt geen spouw of traditionele bakstenen muur geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagstructuur geplaatst. Meestal worden hiervoor flexibele isolatiematten uit houtwol of minerale wol (glaswol of rotswol) gebruikt. Deze kunnen namelijk makkelijk tussen de houten rastering geplaatst worden.

In geval van renovaties of onregelmatige houtskeletstructuren wordt soms ook gebruik gemaakt van inblaastechnieken (spouwmuurisolatie) waarbij bijvoorbeeld glaswolvlokken of cellulosevlokken in de structuur geblazen worden. Zo heb je geen snijverlies, is een optimale vulling verzekerd en worden koudebruggen vermeden. Vrijblijvende voorstellen en prijzen kan je hier aanvragen.

 

Belangrijke aandachtspunten:

Ook hier is het belangrijk om over het geïsoleerde houtskelet eerst nog een lucht- en dampscherm aan te brengen alvorens de binnenafwerking te plaatsen. Hoe de opbouw van zo’n houtskeletwand eruit ziet lees je verderop in dit artikel.

 

 

4. Kruipruimte isoleren

Een kruipruimte is koud en vochtig. Om te voorkomen dat de koude via de vloer in de woning terecht komt en dat het vocht de houten constructie van de houtskeletbouw aantast, kan je ervoor kiezen om de kruipruimte te isoleren. Dat kan op 2 manieren, afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte:

  • Hoge kruipruimte: in dat geval kan je het plafond van de kruipruimte isoleren. Dat kan met isolatieschuim, isolatieplaten of een combinatie van beiden.
  • Lage kruipruimte: in dat geval is het beter om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dat kan bijvoorbeeld met schelpenisolatie of isolatiechips of -parels.

 

 

TIP: schakel een vakman in!

Een houtskeletbouw isoleren is vakwerk dat je best laat uitvoeren door een erkend specialist. Deze komt ter plaatse om een grondige analyse te doen van het houtskelet en zo te bepalen welke isolatiemethode het meest aangeraden is. Een isolatiespecialist weet ook precies met welke aandachtspunten (geschikte soort isolatiemateriaal, goede plaatsing van het dampscherm, …) hij rekening moet houden om jou te verzekeren van een kwalitatief resultaat.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, voorgestelde isolatiematerialen, methodes, … vergelijken. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van jouw project via de offertepagina.

 

 

houtskeletbouw-thermische isolatie-houtOpbouw houtskeletbouw

In de houtskeletbouw worden de as-op-as-afstanden tussen de houten staanders en balken zoveel mogelijk uniform gemaakt. Doorgaans betreft het secties van 300, 400, 450 of 600 mm. Dat maakt het makkelijker om er isolatiemateriaal tussen aan te brengen.

De buitenmuren van houtskeletbouw bestaan uit een houten structuur, met aan de binnenzijde doorgaans een afwerking met gipskartonplaten. Het buitenblad kan uit diverse materialen bestaan: traditioneel metselwerk, maar ook houten planken of een beplating.

Tussen deze binnen- en buitenafwerking komt dan onder meer de isolatie, het dampscherm, … Een overzicht van de opbouw:

 

1. Gipskartonplaat

Vergelijkbaar met de binnenafwerking van een hellend dak is toepassen van gipskartonplaten zeer geschikt op een houtstructuur. Gebruikelijke dikte is 12,5 mm maar ook 15 of 18 mm is mogelijk.

 

2. Lucht- en dampscherm

Tussen houtstructuur en binnenafwerking is een folie aangeraden. In combinatie met de dampopen folie aan de andere zijde, wordt de geïsoleerde constructie luchtdicht, met dus een maximaal thermisch rendement. De folie vervult tevens de functie van dampscherm: condensatie in de constructie wordt tegengegaan en vochtconcentratie op de houtstijlen (veroorzaakt door het thermisch weerstandsverschil met de isolatie) wordt hierdoor uitgesloten. Naden en perforaties (bv. door beschadigingen) dienen zorgvuldig te worden afgeplakt.

LET OP: een correcte plaatsing van dit dampscherm is uitermate belangrijk om vochtproblemen achteraf te voorkomen. Laat de werken daarom uitvoeren door een ervaren isolatiespecialist. Deze weet precies met welke aandachtspunten hij rekening moet houden.

 

3. Houten stijl- en regelwerk

In de houtskeletbouw is naaldhout het meest gebruikelijk. Dit kan van zowel Europese als Amerikaanse origine (Oregon Pine of Hemlock) zijn. De afmetingen van Europees hout zijn te vinden in de NBN 219, de Amerikaanse hebben volgens de “Canadian Lumber Standards”: 38 mm x 38, 63, 89, 140, 184, 235 of 285 mm als nuttige afmetingen.

 

4. Isolatie

Door de samendrukbaarheid van rotswol zijn diverse bouwproducten geschikt om licht knellend tussen het houtregelwerk aan te brengen. Hiervoor zijn vier technieken mogelijk:

  • op maat snijden van standaard bouwplaten, bv. Bouwplaat 201, 211 of 221. Ze worden met een over-breedte van circa 5 mm (221), 10 (211), tot 15 mm (201) gesneden. Voor deze platen, 600 mm breed, geldt zodoende een maximum tussenruimte van 585 tot 595 mm;
  • techniek “Vario”: Bouwplaat 201 VARIO heeft een tot 50 mm samendrukbare randzone en is toepasbaar voor tussenruimten van 330 tot 370 mm (plaatbreedte 380 mm) en 530 tot 570 mm (plaatbreedte 580 mm);
  • techniek “Delta”: diagonaal verschuiven van de driehoekige Delta-platen 212, tot de gewenste breedte. Ook hier geldt circa 10 mm overbreedte. De tussenruimte kan erg variëren, van bv. 300 tot meer dan 600 mm;
  • techniek “Spijkerflensdekens”: enkel toepasbaar bij netto tussenruimte van 300, 450 of 600 mm en plaatsing van binnenuit, d.w.z. met dampscherm aan de warme zijde!

houtskelet isoleren

 

TIP: een houtskeletbouw kan je ook isoleren met andere isolatiematerialen dan rotswol. Welk materiaal best gebruikt wordt is afhankelijk van de locatie (muren, dak, vloer), de gewenste isolatiewaarde, de beschikbare plaats, … Een isolatiespecialist kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste keuze voor jouw project. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van verschillende vakmannen.

 

5. Dampopen folie of vezelcementplaat

Deze laag, op de buitenzijde van het regelwerk aangebracht, voorkomt eventuele insijpeling van water en laat afvoer van mogelijke waterdamp naar buiten toe. Voor de waterdichtheid worden logischerwijze de naden en overlappingen afgeplakt.

 

6. Buitenbekleding van houtskeletbouw

Hier zijn verschillende mogelijkheden. Platen of leien zitten op een afzonderlijk regelwerk dat aan de houten binnenconstructie is vastgemaakt. Baksteen of ander steenachtig parement wordt constructief met schroefankers bevestigd. In beide gevallen is er een spouw van minstens 30 mm. In combinatie met openingen onderaan het buitenblad is afvoer van eventueel regen- of condensatiewater mogelijk.

 

Voordelen houtskeletbouw

  • Duurzaam materiaal: hout is een herwinbare grondstof en vanuit het oogpunt duurzaam bouwen is dit zeker een belangrijk argument.
  • Makkelijk bewerkbaar: de constructiedelen kunnen gemakkelijk geprefabriceerd worden.
  • Licht materiaal: de onderdelen zijn licht, wat een minder ruim gedimensioneerde fundering toelaat. Ook bij renovatieprojecten kan het beperkte gewicht van pas komen of een extra bouwlaag zonder problemen mogelijk makken.
  • Makkelijk te isoleren: diverse bouwplaten en -dekens integreren zich perfect tussen het stijl- en regelwerk van de houtconstructie en verzekeren daarmee een hoge thermische isolatiewaarde voor houtskeletbouw.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten